Cercetare

2 Noiembrie 2013
Câmpina

Proba de foc

Noiembrie 2013




Vasele sunt realizate de Petru Nedelcu, Asociația Arheologică Gorganul, iar statuetele de Florin Dumitru.


































August 2012

Câmpina - Construire cuptor bicameral

La începutul lunii august am participat la construirea unui cuptor bicameral de ars ceramică. Construirea acestuia s-a realizat la inițiativa lui Petru Nedelcu, fondatorul Asociației Arheologice Gorganul, în curtea Parohiei Sfântul Nicolae din Câmpina - un loc cu totul deosebit.
































August 2012

Sultana

Scurta expediție pe marginea lacului Mostiștea 




În dreptul stânei, în apropierea unei construcții de beton ce iese din mal, în stratul de la baza malului, inundat de apa lacului, am găsit două tipuri de argilă foarte diferite. Acestea se găseau una în continuarea celeilalte, în același nivel geologic, trecerea fiind destul de bruscă. Un sediment este de culoare alb-gri cu destul de multe concrețiuni  iar celălalt brun.




Spre deosebire de expediția din 2012, când am identificat cel puțin 6 surse de argila distincte pe o distanță de aproximativ 1 km la baza lacului Mostiștea, anul acesta am putut observa aceasta argilă brună care este, cromatic, aproape identică cu nivelurile de loess de deasupra. Calitățile plastice ale acesteia s-au dovedit a fi excepționale.

 Prepararea argilei în prima fază a constat în amestecare acesteia cu apă și frământarea cu picioarele și cu mâinile.



 Pentru realizarea vasului am încercat să utilizăm lutul albicios, însă acesta conținea încă, în compoziția sa numeroase concrețiuni de carbonat de calciu și noduli mai duri din argilă ce se sfărâmau doar la presiune mecanică directă.



 Prin urmare au început ridicarea vasului utilizând doar lutul brun. Timpul alocat frământării a fost de aproximativ 30 de minute.


Am folosit ca degresant ceramică veche (preistorică) pisată. Pentru această nu am amestecat întreaga cantitate de argilă necesară ridicării vasului cu degresant ci am ales sa adaug treptat. Prin aceasta,  în zone în care peretele vasului este mai subțire si detaliile sunt mai delicate am evitat sa adaug degresant, spre deosebire de zonele de la baza vasului, unde peretele acestuia este mai gros. De asemenea, pentru a nu reduce plasticitatea argilei, am cernut ceramica pisat și am păstrat doar  fragmentele mai mari de 2 mm.



 Ridicarea propriu zisă a vasului s-a făcut în totalitate, utilizând tehnica colacilor. Calitățile argile fiind deosebite nu am întâmpinat probleme. Construcția vasului a durat aproximativ 8 ore iar decorarea prin incizii, excizii și ridicare de bumbi si pinteni încă aproximativ 2 ore. Timpul necesar ridicării vasului este relevant datorită faptului că lutul se usucă repede, mai ales vara. Acest lucru ne face să credem că vasele, oricât de complicate ar fi fost, trebuiau terminate cât mai repede. Vasul pe care l-am realizat, de complexitate medie, putea fi ridicat si decorat (fără pictare) într-o singură zi (zi lumină).  




 Uneltele folosite au fost trei spatule realizate din os, două bețe de stuf















Pentru pictarea vasului am confectionat două pensule: una cu par de cal și încă una cu păr uman (aceasta s-a dovedit foarte utilă pentru realizarea detaliilor).




Realizarea acestui vas a ridicat noi și interesante probleme. 
Una dintre acestea este legată de identificarea materiei prime pentru că bazinul Mostiștei este foarte bogat în argile de o diversitate cromatică și plastică impresionată. Considerăm că abia anul acesta am găsit o argilă suficient de bună pentru a realiza vase de dimensiuni mari și decor complex.
O altă problemă a fost cea a transportului. Lutul ud este foarte greu. Pentru ridicarea vasului am avut nevoie de aproximativ 10 kg de argilă pe care am fost nevoit să o car în raniță cam 2 km. A fost istovitor. Tocmai de acea cred, că în trecut, vasele erau realizate și arse în imediata apropiere a locului de extragere a argilei. Modalitățile de transportat lut fiind destul de limitate și foarte solicitante.




Noiembrie 2012
Ardere in cuptor unicameral















August 2012
Sultana 










Iunie 2012
Bordușani

        În iunie 2012 a fost organizat un workshop pe popina Bordușani ce s-a bucurat de binecunoscuta generozitatea a gazdei - Dragomir Popovici (MNIR). S-au desfășurat mai multe activități experimentale. O parte din ele, conduse de Monica Mărgărit (Univ. Valahia) și Valentin Radu (MNIR) au avut ca scop obținerea de unelte din materii dure de origine animale cu ajutorul unor unelte din piatră realizate la fața locului (Dan Mărgărit, Claudiu Stan, Laura Șendrea ). Alte activități s-au concentrat pe identificarea de surse de argilă și realizarea de obiecte din ceramică. - Florin Dumitru (Univ. Valahia), Constantin Haită (MNIR), Ana Ilie (CNMCD), Cătălina Cernea (MJI). De asemenea, după mai multe încercări, am reușit să aprindem focul într-o manieră preistorică.
      

o posibilă sursă de argilă - depozitele aluvionale de suprafață



obiecte realizate din argilă "de suprafață"


argila galbenă a fost adusă de pe valea Dâmboviței, din apropierea așezării Geangoești, are calități elastice deosebite, dar majoritatea obiectelor realizate s-au crăpat după uscare. nu am utilizat degresanți

 pentru ridicarea vaselor ne-am ajutat, în cea mai mare parte, de spatule realizate din os și corn

cu acest prilej am mai realizat unelte și din trestie.  pentru modelat argilă au fost suficiente bucățile sparte longitudinal. de asemena am constatat că trestia are calități excelente pentru lustruirea vasele la exterior



Aprinderea focului
         După mai multe încercări, am reușit să aprindem focul cu ajutorul unei bucăți de marcasită și a unui galet de silex. 

au mai fost necesare bucăți de iască și iarbă uscată.